Hopp til hovedinnhold

Snøskredvarsel for region Nordenskiöld Land tirsdag 23.04.2024

Faregrad 2 - Moderat snøskredfare

Publisert:
Hold avstand til leområder der det samler seg fersk fokksnø, typisk bak rygger, i søkk og renneformasjoner.

Skredfarevurdering

Varselet for regionen baserer seg primært på observasjoner i området rundt Longyearbyen og varslet vær.

Kraftig vind fra sørøstlig retning om formiddagen vil danne ustabile flak i leheng. Mens pålagringa står på, kan skred løsne av seg selv og skavler knekke. Det forventes rask stabilisering av fokksnøen på grunn av gunstig temperatur og avtagende vind.

Det finnes vedvarende svake lag lengre ned i snødekket. Men de er vanskelige å påvirke og det har ikke vært noe aktivitet i dette laget på lenge.

Skredproblemer

Fokksnø (flakskred)

Du kan lett løse ut skred i noen få bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2).

Nedføyket svakt lag med nysnø

Her beskriver vi oppbygningen i snødekket og varslet vær i fjellet på det tidspunktet varselet ble laget. Om dine observasjoner avviker veldig fra det som er beskrevet her, vil ikke nødvendigvis varselet være gjeldende heller. Gjør alltid egne vurderinger eller hold deg unna skredterreng.

Snødekkehistorikk

Mandag 22. april 2024

Tørr snø over 300 moh. Snødekket er preget av kraftig vind fra øst og sør. På utsatte områder er det avblåst ned til skare. Rygger og rabber er stedvis helt avblåst. Vinderodert snøoverflate der snødekket er tykkere. I skjermede områder er det fortsatt myk snø og i le er det fokksnø.

Det finnes vedvarende svake lag både i snødekket og ved bakken. Men observasjoner fra Longyeardalen viser at det er svært vanskelig å løse ut skred på kantkornlag.

Fjellvær

Mandag 22. april 2024

3-6 mm nedbør i døgnet. Nedbør som regn opp til 100 moh om formiddagen. Sterk kuling fra sørvest, endring til liten kuling fra sørvest om ettermiddagen. -5 °C til 1 °C på 700 moh. Skyet. Lokalt liten storm i fjellet først på dagen

Tirsdag 23. april 2024

Ingen nedbør av betydning. Stiv kuling fra sørøst, endring til bris fra sørvest om ettermiddagen. -6 °C til -3 °C på 700 moh. Delvis skyet.

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.
Forklaring til snøskredvarselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS